I Festiwal "Smaków babiego lata"
Opis
Uczestnicy I Festiwalu "Smaków babiego lata" już 10 października powalczą o "Złotą Patelnię Starosty". Nagroda ta zostanie wręczona po raz pierwszy. Celem festiwalu jest zachęcenie mieszkańców powiatu do robienia własnych przetworów i utrwalania na zimę tego, co uda się wyhodować w przydomowych ogródkach.
Smaki lata zamknięte w słoiku - w kategorii Owoce i Warzywa oraz "Jesienna zupa - danie jednogarnkowe". Te dwa kulinarne konkursy odbędą się 10 października w Ciekotach. Do wygrania będzie m.in. "Złota Patelnia Starosty". Za estetykę i formę podania, sposób prezentacji, walory smakowe i innowacyjność potrawy.
- Powiat kielecki ma bardzo bogate tradycje kulinarne. Przekonujemy się o tym co roku podczas Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Tym razem chcemy zachęcić do tego, aby te wszystkie wspaniałe smaki lata jesienią zamknąć w słoikach, w wekach. Tak, aby można było się nimi cieszyć przez całą zimę. Chcemy, żeby zaproszeni przez nas uczestnicy festiwalu zdradzili mieszkańcom powiatu, jak utrwalają żywność, żeby podzielili się swoimi przepisami - informuje starosta kielecki Mirosław Gębski.
W konkursach mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich, Gospodarstwa Agroturystyczne oraz osoby indywidualne z powiatu kieleckiego. Dla zwycięzców przewidziano atrakcyjne nagrody!
Chętni mogą również skorzystać z prezentacji przygotowanej przez edukatorkę żywieniową Iwonę Zasuwę. Na spotkaniu z autorką bestsellerowych książek z serii "Smakoterapia" będzie można dowiedzieć się m.in. jak prawidłowo się odżywiać i przygotować najlepsze weki i kiszonki, które zachwycą Wasze podniebienia i podbiły serca czytelników książki "Smakoterapia 3. Spiżarnia". Start w niedzielę 10 października o godz. 14:00 w "Szklanym Domu". Wstęp jest wolny.
Przypomnijmy, że w ramach festiwalu odbędą się konkursy kulinarne, a na scenie amfiteatru wystąpią zespoły folklorystyczne z powiatu kieleckiego.
O IWONIE ZASUWIE: muzyk i pedagog (emisja głosu, sztuka dla dzieci). Na co dzień jest jedną z najbardziej cenionych wokalistek sesyjnych i chórzystek na polskim rynku muzycznym. Od 20 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah. Równorzędną jej pasją jest gotowanie a motto jej kuchni oparte jest o założenia medycyny profilaktycznej (hipokratejskiej) czyli jak żyć (co jeść) żeby nie chorować.
Mama małego alergika, autorka strony smakoterapia.pl, autorka przepisów oraz prowadząca w programie Ugotuj mi Mamo oraz Ugotuj mi Mamo 2 (2014-2015r) na antenie kuchni+. Edukatorka żywieniowa: autorka cykli edukacyjnych dla dorosłych ? ?Żyj i jedz zdrowo? oraz warsztatów kulinarnych dla dorosłych, twórczyni Akademii Smakoterapii dla Dzieci (edukacyjno ? kulinarnej).
Społeczniczka: założycielka kooperatywy Smakoterapia w Warszawie zajmującej się tworzeniem środowiska dla producentów dobrej, zdrowej żywności i ich odbiorców. Zafascynowana leczeniem za pomocą naturalnego żywienia.
Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, w większości potraw bez glutenu, wegetariańskie lub wegańskie). Przez Czytelników nazywana jest Królową Kaszy Jaglanej. Autorka bestsellerowej serii pt. Smakoterapia.
Festiwal organizują Starostwo Powiatowe w Kielcach i Gmina Masłów. Początek wydarzenia w Centrum Edukacji i Kultury Szklany Dom w Ciekotach o godz. 13.00.
źródło http://szklanydom.maslow.pl/