Muzeum Oscypka w Zakopanem

Muzeum Oscypka w Zakopanem w miejscowości Zakopane

Opis

Muzeum Oscypka Zakopane jest unikalnym i klimatycznym miejscem mieszczącym się na obrzeżach miasta naprzeciw Aqua Parku.

Możemy tutaj na żywo zobaczyć jak się wytwarza oscypka, który jest najsłynniejszym góralskim serem. Baca robi go na Twoich oczach i jednocześnie opowiada o interesujących zwyczajach i tradycjach pasterskich.

Dowiesz się skąd pasterze wzięli się pod Tatrami oraz zobaczysz tradycyjne urządzenia pasterskie. Zapoznasz się z informacjami na temat oscypka i innych podhalańskich serów. Wszystko jest przedstawione w formie prezentacji z aktywnym udziałem turystów.

Na zakończenie każdy ma możliwość zrobienie sera i zabrania go ze sobą. W sklepie przy muzeum możemy zakupić sery góralskie w najwyższej jakości.

Pokazy Wyrobu Oscypka są organizowane w konkretnych godzinach o 12:00 i 16:00, terminy są podane na stronie stronie internetowej muzeum.

Adres Jagiellońska 28, 34-500 Zakopane Pokaz trwa ok. 90 minut.

Muzeum jest interesującym miejscem, które bardzo podoba się turystom.

Informacje na temat oscypka

Oscypek  jest twardym, wędzonym, owczym serem wytwarzanym przede wszystkim na Podhalu. Jest robiony ręcznie z owczego mleka rasy Polska Owca Górska,

czasami z niewielką domieszką mleka Polskiej Krowy Czerwonej. Oscypki są wyrabiane od maja do września.

Sposób powstawania oscypka

Po wydojeniu owiec ściąga się mleko przez lniane płótno zwane „sata” do drewnianego wiadra - „puciery”, aby usunąć wszystkie zanieczyszczenia.

Następnie mleko podgrzewa się nad ogniskiem w kociołku i zaprawia się specjalną podpuszczką.

Skrzepnięte mleko rozbija się drewnianą łopatką zwaną ferulą, dodaje się gorącej wody, aby kawałki skrzepu się połączyły i opadły na dno.

Masę serową tłoczy się z serwatki i wyrabia w kształt kuli - „pucy”.  Dalej ser parzy się w gorącej wodzie i wkłada się do drewnianej formy, która zapewnia mu wrzecionowaty kształt.

Przez kolejną dobę uformowane oscypki poddaje się kąpieli w „rosole”, silnym roztworze soli, który usuwa z sera nadmiar wody.

Ostatni etap to wędzenie na specjalnej półce znajdującej się pod dachem bacówki.


 Zobacz również     noclegi w Tatrach      Zakopane kwatery prywatne     Zakopane apartamenty     Zakopane domki

Podstawowe informacje
Lokalizacja
Zakopane, Muzeum Oscypka w Zakopanem
Kiedy
30 listopad, 2022
O której
Wstęp
Płatny
Weekend w Kazimierzu Dolnym
Kazimierz Dolny
16 maj, 2023
Kazimierz Dolny to urokliwe miasteczko położone nad Wisłą w Polsce. Jest znane ze swojego malowniczego
Dzień Matki
Krynica-Zdrój
15 maj, 2023
Polska jest krajem, który słynie z licznych uzdrowisk i ośrodków spa, gdzie można odprężyć się,
Najpopularniejsze atrakcje w Polsce
Zakopane
15 maj, 2023
oferuje niezwykłą różnorodność krajobrazów, od górskich pasm po malownicze jeziora, piękne wybrzeże Bałtyku, urokliwe doliny