Tradycje świąt Bożego Narodzenia w różnych regionach Polski
Opis
Święta Bożego Narodzenia są obchodzone w naszym kraju we wspaniały i urozmaicony sposób. W święta bardzo cenimy czas, który spędzamy z bliskimi.
Po
zakupieniu prezentów i produktów spożywczych, przychodzi czas na świętowanie
tych dni, które są bardzo ważne dla Polaków.
Poniżej
przedstawiamy tradycje świąt Bożego Narodzenia w różnych regionach Polski:
W domach w całej Polsce wieczerza wigilijna zaczyna się z chwilą pojawienia się pierwszej gwiazdki na niebie, spożywa się 12 potraw, które symbolizują liczbę apostołów. Na Pomorzu dzieci mają osobny stolik zwany „ryczką” W tych regionach w czasie kolacji gospodyni nie może wstawać od stołu, o pełne talerze gości troszczy się głowa rodziny czyli ojciec.
W Polsce jedno nakrycie jest wolne dla nieoczekiwanego gościa.
Ogólnopolskie
zwyczaje celebrowane podczas świąt Bożego Narodzenia to modlitwa, dzielenie się
opłatkiem, składanie życzeń, śpiewanie kolęd oraz umieszczenie świecy
wigilijnej i siana pod obrusem, ważna jest także kolejność podawania dań.
Dawniej
na Podhalu mieszkańcy zanurzali się w wodzie z pieniędzmi, dla zwierząt szyto
ubrania, aby były zdrowe.
Na
tym obszarze młodzi kawalerowie przychodzą do swoich wybranek i rzucają na nie
bób albo zboże.
Zgodnie z wierzeniami górale mówią, że „Jaka Wigilia, taki cały rok”, dlatego ważne jest aby w tym czasie być pracowitym, pomocnym, uprzejmym i miłym.
Kto obdarowuje prezentami?
Aniołek
W Małopolsce i sąsiednich okolicach w województwie, na Podkarpaciu prezenty wręcza Aniołek.Tradycja wywodzi się z tradycji występującej w dawnej Galicji.
Dzieciątko
W domach umiejscowionych na południu Polski swoich miłośników ma Dzieciątko, przede wszystkim na Górnym Śląsku, zwyczaj ma swoje źródło w Czechach.
Mikołaj
W Polsce centralnej, wschodniej, północno-wschodniej i południowo-wschodniej prezentami obdarowuje św. Mikołaj, w Wielkopolsce, na Kujawach, Warmii i Ziemi Lubuskiej nazywają go Gwiazdorem.
Gwiazdka
Przynosi prezenty w szczególności na południu kraju, Dolnym Śląsku i w pobliżu Opola. Na Pomorzu z wyjątkiem Gwiazdki prezenty dostarcza Gwiżdż.
Dziadek Mróz
Odwiedza domy znajdujące się w całej Polsce, najbardziej na Dziadka Mroza czekają mieszkańcy Kresów Wschodnich. Proces otrzymywania prezentów jest bardzo interesujący. Niektórzy odnajdują je pod choinką, inni otrzymują od Gwiazdora, który trzyma w dłoni rózgę i pyta dzieci czy spełniały dobre uczynki.
W Poznaniu Mikołaj sprawdza czy buty domowników są czyste.
Świąteczne ozdoby
W
pewnych okolicach Polski dekorowanie domu na święta to jedna z najważniejszych
aktywności w tym czasie.
Dawniej
na Pomorzu i Kujawach nad wigilijnym stołem zawieszano sosnową gałązkę, na
której znajdowały się jabłka i orzechy po to, aby w nadchodzącym roku panowały
dobrobyt i szczęście.
Obecnie
w miejscu gałązki mieści się choinka ustrojona chlebowymi ciasteczkami w formie
domowych zwierząt, a w domu zobaczymy dekoracje w kształcie snopów zboża czy
porozrzucaną słomę.
W Małopolsce ważna jest symbolika jabłka, choinki i chleba, u Kresowiaków
kultywuje się rytuał z zimowanymi jabłkami, które są wyciągane z dołu, ozdabia
się nimi choinkę i spożywa w święta.
Na Lubelszczyźnie do dzisiaj wykorzystuje się pająki porozwieszane na suficie
zrobione z bibuły albo słomy, w kącie zobaczymy snopek żyta, owsa, pszenicy.
Najczęstsze dekoracje to choinka i prezenty. Okręcanie wigilijnego stołu łańcuchem ma zagwarantować, że nikt z rodziny nie odejdzie z domu w nowym roku, a zwierzęta nie uciekną z gospodarstwa. Popularna ozdoba w Małopolsce to zawieszony stroik na choince i piękne bombki. W korytarzach i przedsionkach jest wywieszona jemioła.
Kolędnicy
Świąt Bożego Narodzenia i całego okresu świątecznego nie można sobie wyobrazić bez śpiewania kolęd i kolędników, którzy przychodzą do domów i ogłaszają wesołą nowinę. Większość osób chodzi z gwiazdą betlejemską albo szopką, występują też osoby przebrane za pasterzy, diabła, turonia, anioła, króla Heroda, śmierć, bociana i zwierzęta hodowlane. Przybyli goście śpiewają kolędy i pastorałki, recytują, składają życzenia świąteczne i noworoczne.
Potrawy wigilijne
Pomorskie
Na Pomorzu i Kaszubach wśród wigilijnych potraw dominują ryby, zupa rybna albo dania z ryb sporządzane na wiele sposobów. Na wigilijnym stole znajdziemy również barszcz z uszkami, wkłada się do niego pieniążek, osoba która znajdzie monetę będzie mieć pomyślność w nowym roku. Do karpia jest dodawany sos czosnkowy, jest też smażona sieja z grzybami, flądra i inne ryby wykonane w galarecie lub jabłkach.
Małopolskie
Do
małopolskich dań świątecznych zaliczają się w szczególności barszcz z uszkami
lub ziemniakami, żurek, zupa grzybowa z łazankami, pierogi, rybki,
kluski z makiem i kapusta z grochem albo grzybami, kompot z suszonych śliwek, pomuła - słodko-słona zupa zrobiona ze śliwek.
Mazowieckie
Na
Mazowszu w czasie kolacji wigilijnej spożywane są ryby, takie jak śledź, karp,
sandacz.
Na stołach znajdują się kopytka z kapustą i grzybami, barszcz biały na zakwasie z kapusty z grzybami, barszcz czerwony z uszkami i kluski z makiem - kłosy.
Opolszczyzna
Charakterystyczne potrawy, które dominują na tym obszarze to śliszki - drożdżowe bułeczki wykonane z makowego nadzienia pokryte sproszkowanym piernikiem i gęstą potrawą z miodu, suszonych owoców i piernika nazywany mołcką.
Podkarpackie
Tutaj rządzą potrawy na podstawie kasz. Podaje się także dania regionalne, takie jak gołąbki z kaszą i ziemniakami,
zupę z kaszą tzw. postnicę, podkarpackie pierogi z kapustą i ziemniakami.
Podlaskie
Na Podlasiu króluje bogactwo kultur, podczas świąt jest spożywany makowiec, sękacz sejneński, kutia, a w domach osób wyznających prawosławie drożdżowe racuchy z suszonymi owocami, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie, wareniki, kompot z łodyg leśnych malin czy barszcz z suszonych grzybów.
Wielkopolskie
W Wielkopolsce Wigilia miała postny charakter. Do dzisiaj spożywa się ziemniaki w mundurkach, makiełki z czerstwej bułki, śledzie i olej lniany.
Z
upływem lat Wigilia w Wielkopolsce stawała się jeszcze bardziej urozmaicona,
poza podstawowymi daniami je się również barszcz z uszkami albo karpia w sosie
piernikowym.
Świętokrzyskie
Wśród wigilijnych dań w tym regionie dominujący jest barszcz na żytnim zakwasie. Bardzo popularny jest farsz z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną, fafernuchy – pikantne kruche ciasteczka w postaci kopytek o smaku cynamonu i miodu, piernik z mąki żytniej, szczodroki - pszenne pieczywo mające słodko-słony smak.
Lubelskie
Na Lubelszczyźnie na wigilijnym stole jest barszcz z uszkami, kapusta z grochem, pierogi, kutia, ryba, kompot z suszonych jabłek i śliwek. Karp w galarecie albo klopsiki z karpia w galarecie są bardzo popularnymi daniami wigilijnymi. Deserem, który wiedzie prym w Lubelskim jest strucla z makiem.
Dolny Śląsk
Dania na Dolnym Śląsku są mieszanką potraw wywodzących się z innych regionów. Na wigilijnym stole znajdziemy kutię, kluski z makiem, świszcza - kaszę jęczmienną z korzeniami, miodem i suszonymi śliwkami, barszcz z uszkami, zupy rybne, zupę z kiszonej kapusty, grzybów z dodatkiem grochu, śledzia, słodkie z makiem i bakaliami.
Górny Śląsk
Potrawy wyróżniające te okolice w czasie świąt są siemieniotka, jest to zupa z sporządzona z siemienia lnianego, zupa grzybowa z galuszkami, zupa migdałowa.
Podawane
są śledzie albo karpie w różnych formach, dania na które warto zwrócić
szczególną uwagę są moczka, śliszki, kołocz i kluski z makiem.
Warmia
i Mazury
Potrawy, które koniecznie powinny się znaleźć na wigilijnym stole to zupy owocowe, barszcz czerwony, ryby, kasze i ziemniaki. Ogromną popularnością cieszą się pierogi z kapustą i grzybami, a także makowiec.
Zobacz również: noclegi w górach noclegi nad morzem