Turystyka kulinarna w Polsce

Turystyka kulinarna w Polsce w miejscowości Szczyrk

Opis

Miłośnicy podróżowania podczas swoich urlopów coraz częściej zwracają uwagę na tradycyjną kuchnię. To właśnie kulinarne dania wpisują się w wiele regionów i są niekiedy ich symbolami. Turystyka kulinarna w Polsce polega na eksplorowaniu kuchni regionalnych oraz tradycyjnych potraw, które są charakterystyczne dla danego regionu. W ramach takiej turystyki, mamy okazję spróbować lokalnych specjałów, wypróbować nowych smaków i zapoznać się z kulinarną kulturą danego regionu.
W Polsce istnieje wiele różnorodnych kuchni regionalnych, takich jak kuchnia śląska, kaszubska, lubelska, mazowiecka czy kujawska, z których każda charakteryzuje się swoimi specyficznymi smakami i składnikami. Ponadto, wiele miast w Polsce słynie z unikalnych potraw, które stanowią nieodłączną część ich kultury. Turystyka kulinarna w Polsce zyskuje coraz większą popularność, a liczne festiwale i wydarzenia kulinarne organizowane na terenie całego kraju przyciągają turystów z całego świata. W ramach takich wydarzeń można spróbować różnorodnych dań, poznać nowych ludzi, tajniki sztuki kulinarnej od najlepszych kucharzy z całego kraju oraz zwiedzać piękne zakątki Polski.
Polecanymi przez nas kierunkami, które świetnie łączą podróżowanie i kulinaria są:
Śląsk (Beskid Śląski): Wybierając się w kulinarną podróż na Śląsk warto zjeść m.in.:

  • krupniok (kaszanka),
  • żur,
  • ciapkapusta (ziemniaki z kapustą kiszoną),
  • wodzionka (tradycyjna zupa),
  • karminadle (kotlety mielone),
  • hekele (pasta ze śledzi),
  • szałot (sałatka warzywna),
  • kreple (pączki).

Atrakcyjne miasta:

  • Wisła (skocznia narciarska im. Adama Małysza, szlaki piesze na Baranią Górę, Trzy Kopce czy Soszów,  Pałacyk Myśliwski Habsburgów, Rynek i Deptak Wiślański, Aleja Gwiazd Sportu, Muzeum Beskidzkie).
  • Szczyrk ( Deptak Nad Żylicą – Ścieżka pieszo-rowerowa, kolej krzesełkowa na Skrzyczne, szlaki pisze na na Malinowską Skałę, Skrzyczne, Przełęcz Salopolską, trasy rowerowe, Kompleks Skalite.
  • Ustroń (Muzeum Regionalne „Stara Zagroda”, Źródła wód leczniczych, Muzeum Ustrońskie, Letni tor saneczkowy, kolej linowa na Czantorię, szlaki piesze na Małą i Wielką Czantorię, na Równicę).
  • Koniaków i Istebna (wejście na szczyt Ochodzitej, Przełęcz Kubalonka, Bacówka w Koniakowie, Muzeum Kurna Chata Kawuloka w Istebnej, Kuźnia w Istebnej).

Kaszuby (województwo Pomorskie): tutaj znanymi daniami są:

  • zylc (galareta z mięsa),
  • śledź po kaszubsku,
  • czernina (zupa gotowana na kaczej lub gęsiej krwi), 
  • dziadówka (zupa na bazie maślanki, z dużą ilością boczku),
  • Ferkase (tradycyjna potrawka z kury),
  • Ruchanki kaszubskie (przygotowywane z żytniej mąki, owalne placuszki).
  • Do popularnych miast, które warto odwiedzić należą m.in.:

    Gdańsk (Hevelianum, Stocznia, Góra Gradowa, Narodowe Muzeum Morskie, Muzeum Bursztynu, Fontanna Neptuna, Jarmark św. Dominika, Długi Trakt, Park Oliwski, Westerplatte, plaże i kąpieliska),
  • Kartuzy (Muzeum Kaszubskie, Promenada nad jeziorem Karczemnym, Gaj Świętopełka, Galeria ,,Refektarz”, Kolegiata Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, jeziora m.in. jez. Karczemne, jez. Klasztorne Duże czy jez. Kłodno).
  • Lębork (Baszta Bluszczowa, Zamek Krzyżacki, Wieża Ciśnień, Młyn i Dom Młynarza, Ratusz miejski).
  • Władysławowo (Aleja Gwiazd Sportu, rejsy widokowe, Motylarnia, Farma Alexa, plaże, Labirynt w Polu Kukurydzy, Park Rozrywki Ocean Park Ocean).

Lubelszczyzna: do najbardziej popularnych potraw należą:

  • lubelski cebularz okrągły, ręcznie formowany placek drożdżowy z cebulą
  • pierogi biłgorajskie (wyrabia się je z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ziemniaków, kaszy gryczanej, białego sera, śmietany, jajek, skwarek, przypraw i mięty),
  • Forszmak aromatyczna zupa o gęstej konsystencji z mięsem różnego rodzaju, np. szynką, drobiem, boczkiem,
  • kaczka po zamojsku czyli kaczka faszerowana drugą kaczką, nadzieniem faszeruje się drugą kaczką i są tu z rodzynki, suszone śliwki, orzechy włoskie wszystko zmieszane z posiekanym mięsem
  • fajerczak, placek na bazie mąki pszennej i zsiadłego mleka.

Tych wszystkich potraw możecie spróbować między innymi w:

  • Lublin (Regionalne Muzeum Cebularza, Brama Grodzka i Krakowska, Baszta Półogrkągła, Dziedziniec Zamku Lubelskiego, Podziemna Trasa Lublina, Plac Litewski z fontanną multimedialną).
  • Biłgoraj (zalew Bojary, Zagroda Sitarska, barokowe kościoły, Muzeum Ziemi Biłgorajskiej, pomnik-ławeczka Isaaca Bashevis Singera, Miasteczko Kresowe).
  • Kazimierz Dolny (Rynek, Góra Trzech Krzyży, rejsy Wisłą, Wąwóz Korzeniowy Dół, Bulwar Nadwiślański).
  • Zwierzyniec (budynek zarządu Ordynacji Zamojskiej, pałac Plenipotenta, Kościół św. Jana Nepomucena, Roztoczański Park Narodowy, Browar Żywiec, Spływy kajakowe rzeką Wieprz).

Podstawowe informacje
Lokalizacja
Szczyrk, Turystyka kulinarna w Polsce
Kiedy
26 kwiecień, 2023
O której
Wstęp
Płatny
Weekend w Kazimierzu Dolnym
Kazimierz Dolny
16 maj, 2023
Kazimierz Dolny to urokliwe miasteczko położone nad Wisłą w Polsce. Jest znane ze swojego malowniczego
Dzień Matki
Krynica-Zdrój
15 maj, 2023
Polska jest krajem, który słynie z licznych uzdrowisk i ośrodków spa, gdzie można odprężyć się,
Najpopularniejsze atrakcje w Polsce
Zakopane
15 maj, 2023
oferuje niezwykłą różnorodność krajobrazów, od górskich pasm po malownicze jeziora, piękne wybrzeże Bałtyku, urokliwe doliny