Warsztaty serowarskie na Żuławach
Opis
Krzysztof Jaworski, opracowujący dawne receptury, przekazujący wiedzę zarówno tym, którzy chcą rozpocząć pasjonującą przygodę z serowarstwem jak już zaawansowanym serowarom doskonalić produkcję, wprowadzać nowe receptury. Warsztaty serowarskie na, które Państwa zapraszamy to oprócz podróży w czasie (pobyt w odrestaurowanym domy podcieniowym, wizyta w Muzeum Żuławskim, kuchnia regionalna) nauka serowarstwa z różnych stron świata i Polski, spotkanie ludzi z pasją, odpoczynek i dobra zabawa. Strona internetowa new.opitz.pl .
Cena promocyjna z okazji inauguracji warsztatów w domu podcieniowym - 480 zł.
aIMG_1931DSC01966
program
Piątek 04.10
17.00 - 18.00 zakwaterowanie i powitanie gości przez Marka Opitza
18.00 - kolacja z toastem mennonickim machandlem
19.00 opowieści serowarskie Mistrza serowarstwa Krzysztofa Jaworskiego
ognisko, grill (ryby), regionalne trunki przy gitarze
GG0Q3628 IMG_1156
Sobota 05.10
9.00 śniadanie – wędliny swojskie, sery regionalne
10.00 - 12.00 warzenie tradycyjnego mennonickiego sera woorderkasse
12.30 - 14.00 zwiedzanie Muzeum Żuławskiego – w dawnej mleczarni Szwajcara Leonharda Kriega
14.00 - 15.00 obiad – kuchnia regionalna - napoleońska zupa cebulowa, klopsy królewieckie w sosie kaparowym, sałatka z wału, deser, kompoty i soki
15.00 - 16.00 czas wolny – zwiedzanie okolicy – średniowiecznego kościoła św. Mikołaja, cmentarz 11 wsi, prezentacja piwnicy do przechowywania serów - ser po Gdańsku macerowany w winie - degustacja
16.00 - 19.00 warzenie sera z masy parzonej, wytwarzanie wiejskiego twarogu jabłkowego ze świeżo wyciśniętych jabłek, nastawianie jogurtu i kefiru
20.00 kolacja
degustacja piw regionalnych – przedstawia piwowar Artur Wasielewski
zasady kompozycji deski serów
GG0Q3653 IMG_1344
Niedziela 06.10
9.00 śniadanie wędliny swojskie, sery regionalne
10.00 degustacja napojów mlecznych fermentowanych w styku kaukaskim, bałkańskim i żuławskim
Warzenie sera w stylu korycińskim
Pokaz tradycyjnego pokrywania serów woskiem pszczelim
13.00 obiad – słynne pierogi Dwernickie z mięsem, kapustą i grzybami, ruskie i z owocami
14.00 wręczenie certyfikatów, pamiątkowe zdjęcie i pożegnanie
Zasady uczestnictwa
Zgłoszenia przyjmujemy telefonicznie lub e-mailowo - Marek Opitz tel. 503005625 [email protected] . Decyduje kolejność zgłoszeń i wpłata zaliczki 100 zł. Całkowity koszt uczestnictwa - cena promocyjna z okazji inauguracji warsztatów w domu podcieniowym - 480 zł. Zapewniamy uczestnictwo wg programu, noclegi, wyżywienie i wstęp do zwiedzanych obiektów. Zakwaterowanie w domu podcieniowym w pokojach 3 i 4 osobowych oraz gospodarstwie agroturystycznym w Żelichowie (300 m od miejsca prowadzenia warsztatów). Bufet kawowy podczas całego pobytu. Uczestnicy otrzymują certyfikaty ukończenia warsztatów, broszurę zawierającą przepisy wykonywanych produktów. Zniżka dla osób towarzyszących 7%. W szczególnych przypadkach zastrzegamy sobie prawo odwołania warsztatów zwracając zaliczkę lub rezerwujemy inny termin.
Organizator: PHU OPITZ Marek Opitz
82-100 Nowy Dwór Gdański, ul Sikorskiego 26 A
Tel. +48 503005625
Adres strony internetowej: new.opitz.pl
Dojazd do domu podcieniowego: Województwo Pomorskie Żelichowo/Cyganek 4 km od Nowego Dworu Gdańskiego w stronę Stegny, dom podcieniowy przy kościele św. Mikołaja.
Nr konta: 76 1090 2617 0000 0006 5201 8248 z dopiskiem - za warsztaty serowarskie 4-6.10.2013
Warto zobaczyć: Zakopane noclegi, Zakopane kwatery, noclegi Zakopane, Krynica noclegi, Piwniczna noclegi