Muzeum Oscypka w Zakopanem

Muzeum
Oscypka Zakopane jest unikalnym i klimatycznym miejscem mieszczącym
się na obrzeżach miasta naprzeciw Aqua Parku.

Możemy
tutaj na żywo zobaczyć jak się wytwarza oscypka, który jest najsłynniejszym
góralskim serem. 
Baca
robi go na Twoich oczach i jednocześnie opowiada o interesujących zwyczajach i
tradycjach pasterskich.

Dowiesz
się skąd pasterze wzięli się pod Tatrami oraz zobaczysz tradycyjne urządzenia
pasterskie. 
Zapoznasz
się z informacjami na temat oscypka i innych podhalańskich serów. Wszystko jest
przedstawione w formie prezentacji z aktywnym udziałem turystów.

Na
zakończenie każdy ma możliwość zrobienie sera i zabrania go ze sobą. 
W
sklepie przy muzeum możemy zakupić sery góralskie w najwyższej jakości.

Pokazy
Wyrobu Oscypka są organizowane w konkretnych godzinach o 12:00 i
16:00, terminy są podane na stronie stronie internetowej muzeum.

Adres Jagiellońska 28, 34-500 Zakopane Pokaz
trwa ok. 90 minut.

Muzeum
jest interesującym miejscem, które bardzo podoba się turystom.

Informacje
na temat oscypka

Oscypek
 jest twardym, wędzonym, owczym serem wytwarzanym przede wszystkim
na Podhalu. 
Jest
robiony ręcznie z owczego mleka rasy Polska Owca Górska,

czasami
z niewielką domieszką mleka Polskiej Krowy Czerwonej. 
Oscypki
są wyrabiane od maja do września.


Sposób powstawania oscypka

Po
wydojeniu owiec ściąga się mleko przez lniane płótno zwane „sata” do
drewnianego wiadra – „puciery”, aby usunąć wszystkie zanieczyszczenia.

Następnie
mleko podgrzewa się nad ogniskiem w kociołku i zaprawia się specjalną
podpuszczką.

Skrzepnięte
mleko rozbija się drewnianą łopatką zwaną ferulą, dodaje się gorącej wody, aby
kawałki skrzepu się połączyły i opadły na dno.

Masę
serową tłoczy się z serwatki i wyrabia w kształt kuli – „pucy”.  
Dalej
ser parzy się w gorącej wodzie i wkłada się do drewnianej formy, która zapewnia
mu wrzecionowaty kształt.

Przez
kolejną dobę uformowane oscypki poddaje się kąpieli w „rosole”, 
silnym
roztworze soli, który usuwa z sera nadmiar wody.

Ostatni
etap to wędzenie na specjalnej półce znajdującej się pod dachem bacówki.


 Zobacz również     noclegi w Tatrach      Zakopane kwatery prywatne     Zakopane apartamenty     Zakopane domki