Warsztaty serowarskie na Żuławach

Krzysztof Jaworski, opracowujący dawne receptury, przekazujący wiedzę zarówno tym, którzy chcą rozpocząć pasjonującą przygodę z serowarstwem jak już zaawansowanym serowarom doskonalić produkcję, wprowadzać nowe receptury. Warsztaty serowarskie na, które Państwa zapraszamy to oprócz podróży w czasie (pobyt w odrestaurowanym domy podcieniowym, wizyta w Muzeum Żuławskim, kuchnia regionalna) nauka serowarstwa z różnych stron świata i Polski, spotkanie ludzi z pasją, odpoczynek i dobra zabawa. Strona internetowa new.opitz.pl .

Cena promocyjna z okazji inauguracji warsztatów w domu podcieniowym – 480 zł.

aIMG_1931DSC01966

program

Piątek 04.10

17.00 – 18.00 zakwaterowanie i powitanie gości przez Marka Opitza

18.00 – kolacja z toastem mennonickim machandlem

19.00 opowieści serowarskie Mistrza serowarstwa Krzysztofa Jaworskiego

ognisko, grill (ryby), regionalne trunki przy gitarze

GG0Q3628 IMG_1156

Sobota 05.10

9.00 śniadanie – wędliny swojskie, sery regionalne

10.00 – 12.00 warzenie tradycyjnego mennonickiego sera woorderkasse

12.30 – 14.00 zwiedzanie Muzeum Żuławskiego – w dawnej mleczarni Szwajcara Leonharda Kriega

14.00 – 15.00 obiad – kuchnia regionalna – napoleońska zupa cebulowa, klopsy królewieckie w sosie kaparowym, sałatka z wału, deser, kompoty i soki

15.00 – 16.00 czas wolny – zwiedzanie okolicy – średniowiecznego kościoła św. Mikołaja, cmentarz 11 wsi, prezentacja piwnicy do przechowywania serów – ser po Gdańsku macerowany w winie – degustacja

16.00 – 19.00 warzenie sera z masy parzonej, wytwarzanie wiejskiego twarogu jabłkowego ze świeżo wyciśniętych jabłek, nastawianie jogurtu i kefiru

20.00 kolacja

degustacja piw regionalnych – przedstawia piwowar Artur Wasielewski

zasady kompozycji deski serów

GG0Q3653 IMG_1344

Niedziela 06.10

9.00 śniadanie wędliny swojskie, sery regionalne

10.00 degustacja napojów mlecznych fermentowanych w styku kaukaskim, bałkańskim i żuławskim

Warzenie sera w stylu korycińskim

Pokaz tradycyjnego pokrywania serów woskiem pszczelim

13.00 obiad – słynne pierogi Dwernickie z mięsem, kapustą i grzybami, ruskie i z owocami

14.00 wręczenie certyfikatów, pamiątkowe zdjęcie i pożegnanie

Zasady uczestnictwa

Zgłoszenia przyjmujemy telefonicznie lub e-mailowo – Marek Opitz tel. 503005625 [email protected] . Decyduje kolejność zgłoszeń i wpłata zaliczki 100 zł. Całkowity koszt uczestnictwa – cena promocyjna z okazji inauguracji warsztatów w domu podcieniowym – 480 zł. Zapewniamy uczestnictwo wg programu, noclegi, wyżywienie i wstęp do zwiedzanych obiektów. Zakwaterowanie w domu podcieniowym w pokojach 3 i 4 osobowych oraz gospodarstwie agroturystycznym w Żelichowie (300 m od miejsca prowadzenia warsztatów). Bufet kawowy podczas całego pobytu. Uczestnicy otrzymują certyfikaty ukończenia warsztatów, broszurę zawierającą przepisy wykonywanych produktów. Zniżka dla osób towarzyszących 7%. W szczególnych przypadkach zastrzegamy sobie prawo odwołania warsztatów zwracając zaliczkę lub rezerwujemy inny termin.

Organizator: PHU OPITZ Marek Opitz

82-100 Nowy Dwór Gdański, ul Sikorskiego 26 A

Tel. +48 503005625

Adres strony internetowej: new.opitz.pl

Dojazd do domu podcieniowego: Województwo Pomorskie Żelichowo/Cyganek 4 km od Nowego Dworu Gdańskiego w stronę Stegny, dom podcieniowy przy kościele św. Mikołaja.

Nr konta: 76 1090 2617 0000 0006 5201 8248 z dopiskiem – za warsztaty serowarskie 4-6.10.2013 

Warto zobaczyć: Zakopane noclegi, Zakopane kwatery, noclegi Zakopane, Krynica noclegi, Piwniczna noclegi