X edycja Konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” – Finał regionalny w Olsztyni

Wszystkich miłośników kuchni regionalnej serdecznie zapraszamy do udziału. Uczestnikiem może być każdy mieszkaniec województwa, tj. osoba fizyczna, przedsiębiorca, szkoła oraz organizacja zrzeszająca osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.

Konkurs ma charakter etapowy. Po wstępnej selekcji, uczestnicy rywalizują w trzech finałach subregionalnych, a następnie ich zwycięzcy spotykają się podczas finału w Olsztynie.

Do tej pory we wszystkich edycjach zaprezentowano ponad 200 potraw i 360 produktów. Wśród nagrodzonych można znaleźć prawdziwe „perełki” np. „soloną sieję z gliniaka”, „smalec z dzika – wiatrem podszyty”, kompot z ulęgałek, kotlet ze skudda, lody śmietankowo-miodowe, rajskie jabłuszka w syropie, flaczki z lina z grzybami, pieczoną pierś z kaczki z sosem śliwkowym, ziemniakami okraszonymi boczkiem i modrą kapustą.

Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego regionu. 

Polecamy Olsztyn noclegi