X Małopolska Olimpiada Jajcarska

Małopolska Olimpiada Jajcarska, czyli Europejskie Zielone Świątki organizowana jest już od 10 lat. Z okazji Zielonych Świątek kultywowany jest podczas tej imprezy staropolski obyczaj smażenia jajecznicy. Impreza organizowana jest
w formie festynu, a podczas jej trwania uczniowie
z zaprzyjaźnionych Szkół Hotelarskich i Gastronomicznych
z Polski oraz Słowacji zaprezentować mogą swoje kulinarne umiejętności.

W spotkaniu tym co roku bierze udział kilkaset dzieci, młodzieży i dorosłych. Przy tej okazji „pęka” ponad 1000 jaj – w tym również jaja strusie.


W programie imprezy przewidziane są:
• o godzinie 1100 pokaz Free Stylu barmańskiego oraz pokaz Strongmanów;
• o godzinie 1200 zaproszone przez nas szkoły hotelarskie i gastronomiczne z: Cieszyna, Krakowa, Krościenka nad Dunajcem, Świdnicy, Zakopanego oraz Smokowca, Kežmarku i Namestova na Słowacji będą smażyć i częstować jajecznicami z wybranych przez siebie krajów lub regionów oraz prezentować kulturę i tradycje tych miejsc.

Oprócz 10 rodzajów jajecznic będzie można spróbować: bryndzowych haluszków i kotlikowego gulaszu (przygotowanych wspólnie przez uczniów Prywatnego Technikum Hotelarskiego w Zakopanem i Strednej Odbornej Školy w Starym Smokowcu). 

 

Warto zobaczyć: Zakopane noclegi, noclegi Zakopane, Zakopane kwatery, Zakopane apartamenty